Spiffystuff

Creative ideas

Trial Workshops

De eerste proefworkshops zijn een feit! Al lange tijd denk ik erover na om workshops aan te bieden om zo mijn enthousiasme te delen met anderen. Daar gaat natuurlijk heel wat aan vooraf. Hoe ziet zo’n workshop eruit? Wat is haalbaar? Wat willen mensen leren? Hoe doe ik dat? Ook niet onbelangrijk, vind ik het inderdaad leuk om een workshop te geven? En vooral: vinden de deelnemers het ook leuk?

Ik heb verschillende mensen gevraagd of zij op proef eens bij mij een workshop van een dag(deel) zouden willen volgen en zo ja, wat ze graag willen leren. De reacties en ideeën waren divers, maar er waren twee duidelijke categorieën te onderscheiden:

1 Een afgerond project in één dag, waarbij je naar huis gaat met een tafereel dat je thuis neer kunt zetten.

2 Het oefenen van technieken, structuren en kleuren, zodat je een beeld krijgt van wat er allemaal mogelijk is en hoe je bepaalde effecten bereikt. Zo kun je thuis zelf verdergaan met het maken van je eigen creaties.

Om in één dag een project te maken dat geschikt is voor beginners, moet het proces eenvoudig en overzichtelijk zijn. Niet te ambitieus dus… Dus welk verzoek kreeg ik? “Ik wil graag een kerstboom met werkende verlichting maken.” 😶 En die vraag kwam van iemand die weet hoeveel tijd ik in projecten kan steken, zeker als het gaat om bomen. Mijn eerste gedachte was dan ook: dat moeten we niet doen, het is niet haalbaar, veel te complex voor beginners en niet te doen in één dag. Maar tegelijkertijd: het is wel een uitdaging. Het gaat tenslotte om een proef, dus waarom zou ik niet gaan voor een te ingewikkeld project? Zo kan ik meteen ontdekken waar het allemaal fout kan gaan 😅. Aan de slag met mijn prototype dus, beginnend met de techniek: hoe zorg ik ervoor dat de verlichting werkt? En als ik dan toch bezig ben, is verlichting die van kleur verandert niet veel leuker? Daarna de boom zelf: ik maak graag hele kleine en gedetailleerde projecten, dit moest zeker groter en minder gedetailleerd worden en tegelijkertijd een mooi resultaat opleveren. Ik koos voor de middenweg: naast de techniek zou ik een groot deel van het groen moeten voorbereiden voor de deelnemers. Wat ik zelf miste tijdens het maken van mijn versie was een standaard om het skelet van de boom op zijn plek te houden tijdens het bewerken en dat ook mee in de oven kan. Die standaarden moesten dus voor de deelnemers gemaakt worden. Ten slotte leek het me leuk om nog wat ornamenten voor in de bomen voor te bereiden voor de deelnemers, die ik in mijn eigen versie gebruikt heb: wat zuurstokken, vogeltjes en klassieke ‘gingerbread men’.

Na enkele maanden flink doorwerken aan mijn eigen versie en alle benodigde voorbereidingen was het zover, de workshop kon beginnen! Eerst een kleine presentatie met voorbeelden en do’s & don’ts om je project de beste kans van slagen te geven en daarna aan de slag! We begonnen met het maken van enkele plukjes dennennaalden, zodat ze zelf konden ervaren welke techniek ik gebruikt had en hoe arbeidsintensief het is om een realistisch resultaat te krijgen. Daarna volgde de eerste kleurkeuze: de slingers. Ook al liet ik alleen de Fimo (polymeer klei) soft collectie zien, omdat deze het makkelijkst te bewerken is, bleek het toch wel moeilijk om te kiezen 🤭. De slinger is niet alleen decoratief, het geeft het groen wat extra ondersteuning (na afbakken) en kan ook wat gaten wegwerken waar wat groen vergeten is. Het groen en de slingers waren het meest technische deel. Nu kwam het decoratieve deel aan bod in de vorm van de kerstballen en andere ornamenten. Na het afbakken van de boom (en een noodreparatie 🤐) is de verlichting geïnstalleerd (dat deel heb ik met mijn partner verzorgd omdat het anders erg lang zou duren). Ten slotte heeft ieder zijn eigen piek gemaakt die op een lampje geplaatst kon worden, om het af te maken. Het werd een volle, maar ontzettend gezellige dag!

Dat de workshop een succes was, bleek twee dagen later. Ik kreeg de vraag of het mogelijk was om nog een workshop te verzorgen, ze wilden graag cadeautjes voor onder de kerstboom maken. Het was ontzettend leuk om te horen dat zij zo enthousiast waren geworden. En cadeautjes zijn wel heel geschikt als beginnersproject. Hiervoor hoefde ik niet veel voor te bereiden en het is in een middag te doen. Maar goed ook, want de workshop moest natuurlijk wel voor de kerst gebeuren. Dus een paar weken na de eerste workshop kwamen we weer bij elkaar en hebben we allerlei vormen en maten pakjes en strikken gemaakt. De deelnemers konden nu zelf het verschil ervaren tussen een (veel te) ambitieus project en haalbaar project voor beginners 😂. Opnieuw mag het resultaat er wezen, dank dames voor het toesturen van de mooie foto’s!

Het verzoek voor de andere proefworkshop, gericht op oefenen van technieken en structuren, was onverwacht. Een vriendin van mij heeft een heel creatief nichtje, zij maakt kamers van Het Muizenhuis en wil daar misschien zelfgemaakte dingen aan toevoegen, maar weet niet zo goed waar te beginnen. Hier werd ik wel wat nerveus van, omdat mijn stijl natuurlijk en realistisch is en ik niet had verwacht dat een jonge tiener dat interessant zou vinden. Zou ik wel een leuk middagprogramma kunnen bedenken? Mijn bedenkingen waren compleet ongegrond, ze is slim, creatief en heel goed in details. Ze pikte de technieken snel op en had er ook plezier in! Zij kan nu zeker verder met haar projecten thuis. Ik kon de kans niet voorbij laten gaan om te bewijzen dat iedereen iets moois kan maken. Dus zelfs haar tante, die aangaf zelf niet creatief te zijn, heeft twee keurige cavia’s gemaakt 😄.

De kerstbomen zijn gemaakt van Fimo (polymeer klei) met glasvezeldraden op een ledlamp met kleurverloop aangedreven met 2 AAA batterijen (vervangbaar). Ze zijn ongeveer 16,5 cm groot met een diameter van ongeveer 9,5 cm.

Het ontwikkelen van de kerstboom naar een werkbaar prototype heeft ongeveer een maand geduurd (02-09-2023 tot 07-10-2023). Het aantal uur dat de voorbereiding van de materialen in beslag neemt, maakt dat dit project niet geschikt is voor een beginnerscursus, omdat de kosten dan in de honderden € Euro’s per deelnemer zou lopen.

Het miniatuurvoedsel is niet bewust naar een vaste schaal gemaakt. Dit kan natuurlijk wel, door vooraf een berekening te maken van de uiteindelijke maten. In dit geval heeft het stokbrood een lengte van 2,85 cm wat neerkomt op schaal 1:20. De kaas (klein kaaswiel) heeft een diameter 1,7 cm en wat neerkomt op schaal 1:12.

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

  1. Annette Stok november 5, 2023

    Wat een leuke cursus!! Gegeven door een zeer enthousiaste, toegewijde en deskundige
    cursusleidster. Ze stelt je op je gemak, rustig uitleggend wat te doen of aan te pakken.
    Goed de balans tussen uitleggen, voordoen en ondersteunend wanneer je denkt dat het je niet lukt of verder kan. Ze neemt het niet over maar laat het vooral jou leren, oefenen door het je zelf te laten doen.
    Gezelligheid en goede verzorging daarbij.
    Zie de foto’s van de kerstboom..
    Zo enthousiast geworden dat we gisteren de tweede cursusdag hadden. We hebben leuke kertstcadeautjes voor onder de kerstboom gemaakt. Wederom een superleuke leerzame dag!

    • Spiffystuff november 26, 2023 — Berichtauteur

      Bedankt Annette voor de mooie complimenten! Heel erg leuk om te horen dat de cursusdagen goed zijn bevallen. En vooral heel fijn dat je mee wilde doen aan deze try-out workshop. Ik zal snel de foto’s van de tweede dag toevoegen.

  2. Floor Joosten november 25, 2023

    Ik sluit me helemaal aan bij Annette! Deze onhandige, niet creatieveling heeft met de fijne hulp iets heel moois kunnen maken!

    • Spiffystuff november 26, 2023 — Berichtauteur

      Bedankt Floor, ook dat je mee wilde doen aan een workshop waarvan je niet wist of je het wel leuk zou vinden. Ik ben blij dat je het leuk vond en je ging als een speer de tweede dag met het maken van de cadeautjes en strikjes 😉

Laat een reactie achter

© 2024 Spiffystuff

Thema door Anders Norén