Spiffystuff

Creative ideas

Silver Guinea Pig

Mijn eerste creatie met zilverklei. Het is een restproduct, waarin zilverpoeder wordt gemengd met een bindmiddel. Het is moeilijk te bewerken, het droogt ontzettend snel uit. Daarom wordt het over het algemeen niet gebruikt voor zeer fijne of gedetailleerde projecten. Ik heb lang nagedacht over wat ik wilde maken. Echt zilver, dan moest het wel iets bijzonders worden. Toen deed mijn partner de suggestie: waarom geen cavia? Dat was ÊÊn van de eerste dingen die ik een paar jaar geleden maakte toen ik begon met Fimo. Geen complexe vorm en tegelijkertijd echt iets voor mij, want wie maakt er nou een zilveren cavia?

De eerste poging was hopeloos. Ik wist dat ik snel moest werken en dat het moeilijk materiaal was, maar het was gewoon onmogelijk om vorm en details aan te brengen zonder het met de lichtste aanraking weer te vervormen. Het droogt ook zo snel dat de bewerkingstijd echt heel kort is. Gelukkig kun je het hergebruiken. Dus mijn eerste sneue caviaatje werd slachtoffer van een vijzel (😨) en daarna opnieuw met water gemengd. Een verstandig mens zou vervolgens besluiten dat zilverklei geen geschikt medium is voor dit project. Maar nu zou het me ook lukken ook!

Plan B dan. Voor Fimo gebruik ik liever geen mallen, ik maak juist alles zelf. Maar wat nou als ik een cavia maakte van Fimo en daarmee een gietmal maak, zodat ik daarmee de zilveren cavia kon maken? Ondertussen had ik ook besloten dat als ik met echt zilver aan de slag ging, de ogen echte edelstenen moesten worden. Met zirkonia maakte ik afdrukken in de polymeer klei zodat er ruimte in het zilver blijft om de ogen in te kunnen plaatsen. Het maken van de gietmal ging perfect. De kleinste details zoals de oortjes en de structuur van de vacht waren volledig overgenomen in de mal. De eerste twee pogingen om de mal te vullen met zilver waren een stuk minder perfect. Zilverklei is erg broos als het ongebrand is, dus de oortjes kwamen er niet goed uit. Daarnaast was dit inmiddels deels hergebruikte zilverklei, waardoor er sneller luchtbellen ontstaan. Ook deze cavia’s verdwenen dus onder de vijzel 😏.

Poging 4 was gelukkig best aardig, wel wat oneffenheden en gaatjes, maar er was genoeg gelukt van de oortjes om er nog wat van te maken. Ik heb een deel van de gaatjes en oneffenheden afgesmeerd en op die manier ook de oren verder opgebouwd. Daarna heb ik met mijn needling tool opnieuw wat vachttextuur op het lijfje aangebracht. Ik was tevreden genoeg om deze versie te branden. Dat ziet er nog best heftig uit, als je kleine caviaatje in de fik staat 😲.

Maar eenmaal gebrand en afgekoeld, voelde het solide en kon ik gaan polijsten en kwam het zilver tevoorschijn. Eerst heb ik witte zirkonia’s gebruikt voor de ogen, maar dat was voor dit project nog net niet ‘over the top’ genoeg, dus heb ik ze later vervangen met robijnen. Et voila, toen had ik eindelijk mijn gestoorde zilveren cavia 😁.

De cavia is gemaakt van zilverklei dat na verbranding 99,9% zilver bevat. De cavia is 0,5 x 0,6 x 1,3 cm (HxBxD) en weegt 1,3 gram. Voor de ogen heb ik synthetische robijnen van 2 mm gebruikt. Eerder had de cavia ogen van witte synthetische zirkonia van 2 mm.

Verder Bericht

2 Reacties

  1. Annette Stok augustus 4, 2024

    Geweldig weer. Wat een doorzettingsvermogen met een prachtig resultaat 👍

Laat een reactie achter

© 2024 Spiffystuff

Thema door Anders Norén